Selecteer een pagina

Bernard fashion door de jaren heen

Bernard Fashion is de oudste winkel van Sittard. De geschiedenis van dit bedrijf gaat terug tot 1799. In dat jaar werd de Sittardse stoffenkoopman Moses Hertzdahl (1748-1827) erkent als marchant patenté. Zijn zoon Bernard (1780-1839) kreeg kort voor t einde van de Franse Tijd dezelfde erkenning. Hoe zij hun handel dreven is niet met zekerheid te duiden, maar waarschijnlijk combineerden zij ambulante handel met een huisatelier.

De zoon van Bernard, Salomon Hertzdahl (1822-1862) voerde vanaf de jaren veertig van de negentiende eeuw met zijn vrouw Sijbilla Egger (1824-1863) bovendien een winkel. Dat wil zeggen zij verkochten hun kleding en stoffen aan huis. De familie woonde in de Paardestraat en na het overlijden van Salomon en Sijbilla ging de kledingzaak over op hun oudste zoon Bernard (1847-1932).

Toonbank, kassa en winkel Bernard Fashion + Severine en Arjan

Bernard

Fashion

In 1912 verhuisde Bernard, die de ouderlijke winkel in de Paardestraat exploiteerde, ook naar de Limbrichterstraat. Hij bouwde een ‘magazijn’ voor heren- en kinderkleding en noemde deze Bernard Hertzdahl-Horn, met de toevoeging verwijzend naar de familienaam van zijn vrouw. In dezelfde jaren opende Bernard een tweede winkel in Hoensbroek. Later volgde er zelfs een derde vestiging in Amsterdam. De Hertzdahls profiteerden van de opkomende mijnindustrie. Deze boden veel werk en trokken arbeiders en ingenieurs naar het gebied. De Zuid-Limburgse steden boden ruimte aan verschillende warenhuizen.

Het oorspronkelijke bedrijf van Hertzdahl-Horn kwam in handen van Bernards zoon Alexander. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de joodse familie gedwongen om de winkels te sluiten. Ondergedoken wisten zij aan het concentratiekamp te ontsnappen. Daarna volgde de tegenslag van de mijnsluiting. Dit bracht de samenleving in Zuid-Limburg in een geheel andere realiteit. De winkels van Wolf-Hertzdahl verdwenen, alsmede de winkel van Bernard in Hoensbroek en Amsterdam. Als reden kon worden opgevoerd dat er gebrek was aan opvolging. De sterk veranderde economische situatie moet ook een voorname rol hebben gespeeld.

 

Uiteindelijk bleef de winkel van Bernard Hertzdahl-Horn in Sittard overeind. In 1969 werd er naast de bestaande winkel nog een boetiek geopend met de naam ‘Mon Ami’. Een voor die tijd innovatief concept waar naast mode ook andere modegevoelige artikelen werden aangeboden. Het voortbestaan van de winkel was echter in gevaar door het ontbreken van opvolging. Alexander Hertzdahl had de dagelijkse leiding al eerder overgedragen en na zijn overlijden werd Hendrik Smeets verantwoordelijk. Smeets was in 1969 begonnen als leerling-etaleur. In 1988 werd de winkel definitief door Smeets overgenomen en voortgezet onder de naam Bernard Herenmode.

De winkel profiteerde van zijn goede en vertrouwde naam en van de groei van consumptieve bestedingen in de jaren ‘90 en ’00. In 1996 trad Severine, de dochter van Hendrik, in dienst van het bedrijf. Dit bood haar vader de kans om het bedrijf als familiebedrijf voort te zetten. Vier jaar later trad ook haar man Arjan Lamers in dienst van Bernard. Severine en Arjan namen het bedrijf in 2008 over. Hendrik Smeets bleef betrokken als bij de onderneming.
Op 19 maart 2021 zijn Severine en Arjan begonnen aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Bernard. Op de Limbrichterstraat 17 hebben zij een nieuwe winkel geopend met Dames- en Herenkleding. Hier wordt de winkel voortgezet onder de naam “Bernard Fashion”. Hun dochter helpt ook mee in de verkoop.

Logo dat ophangt aan de muur in de winkel