Selecteer een pagina

Bernard fashion door de jaren heen

Wie aan Sittard denkt, denkt aan Bernard Fashion. De geschiedenis van Bernard Fashion gaat helemaal terug naar het jaar 1799, toen de Sittardse stoffenkoopman Moses Hertzdahl erkent werd als marchant patenté. Niet alleen Moses kreeg deze maar ook zijn zoon Bernard ontving de erkenning kort voor het einde van de Franse tijd.

De zoon van Bernard, Salomon Hertzdahl had ook een neus voor stoffen en mode. Hij verkocht samen met zijn vrouw Sijbilla kleding en stoffen aan huis. Na het overlijden van dit duo nam hun oudste zoon, Bernard, de handel over.

Toonbank, kassa en winkel Bernard Fashion + Severine en Arjan

Bernard

Fashion

Bernard was vrij jong toen hij de zaak overnam. In die tijd was de verkoop nog huis-aan-huis of in de vorm van markten. In 1912 had hij de mogelijkheid om een kledingwinkel voor heren- en kinderkleding te openen op de Limbrichterstraat. Hij noemde deze Bernard Hertzdahl-Horn en merkte al snel veel succes. Hierdoor opende hij later dat jaar nog 2 vestigingen, 1 in hoensbroek en 1 in Amsterdam. 

Bernard droeg het leiderschap over op zijn zoon Alexander maar hij sloeg er helaas niet in om de laatste 2 vestigingen overeind te houden. Dit was te danken aan de sterk veranderde economische situatie. De winkel in Sittard bleef wel overeind en Alexander kon zelfs in 1969 een boetiek openen genaamd Mon Ami. 

 

Na het overlijden van Alexander werd de winkel overgedragen aan Hein Smeets. In 1988 wou hij de naam Bernard Hertzdahl-Horn meer catchy maken en dus veranderde hij deze in Bernard Herenmode. In 1996 trad zijn dochter, Severine in de business en 4 jaar later zelfs haar man Arjan. 

Samen hebben zij in 2008 de winkel overgenomen van Hein maar hij blijft zeker een belangrijke rol spelen, hij is nog steeds betrokken als adviseur.

Later, op 19 maart 2021, breidde het duo de winkel uit naar dames- en herenkleding en veranderde de naam naar Bernard Fashion.

Logo dat ophangt aan de muur in de winkel